måndag 30 december 2013

Favoriter 2013


Som du kanske vet, eller har märkt, tycker jag om att läsa deckare. Men, jag tänkte att min topplista för 2013 ska bestå av min icke-deckar-favoriter:Middagen av Herman Koch

Boken handlar om bröderna Lohman och om etik och moral. Hur långt är du beredd att gå för din familjs skull? Jag skrev om boken här.Frälsningsarmén av Abdellah Taïa

Boken är delvis självbiografisk och gör nedslag i Abdellahs uppväxt i Marocko, och hans uppvaknande sexualitet. Texten består av korta, nästan fragmentariska stycken och tar bland annat upp den idoliserade storebrodern, mötet med Jean och ankomsten som student till Genéve.

När gud var en kanin av Sarah Winman

Eleanor Maud växer upp i en vanlig familj, med en stark vilja att passa in. Hennes barndom har sina mörka fläckar, men hon klarar sig genom det. Det är Eleanors storebror Joe, bästa vännen JennyPenny och kaninen Gud, som är de klarast lysande stjärnorna i Eleanors liv. Egentligen delar Eleanor in sitt liv i ’före’ och ’efter’, så starka är banden till Joe och JennyPenny. För vad som än händer är det de som känner henne bäst.
Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström

En biografi över en fiktiv person, går det? Oh ja! Sherlock Holmes må vara påhittad, men han är i allra högsta grad levande. Jag skrev om boken här.

Och så min absoluta favorit från 2013:

http://bibliotek.katrineholm.se/web/arena/search?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-3&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&search_type=solr&search_query=projekt+tosie
 
Projekt Rosie av Graeme Simsion

Den här boken handlar om Don. Don vet att han tänker och fungerar lite annorlunda jämfört med andra människor, han vet att hans reaktioner på saker och ting inte är som andras och han vet att de flesta sociala koder går honom helt förbi. Don har all sin vakna tid planerad i förväg, han gör samma saker på samma tider varje dag och han är väldigt smart.

Don vill gifta sig men har hittills inte lyckats hitta någon lämplig kandidat. Det är alltid något fel på de kvinnor han träffar och det irriterar Don att han förlorar värdefull tid på dejter som inte leder någonstans. Därför startar han projekt fru, på det mest vetenskapliga sätt han vet; med enkäter. Det är också så Don möter Rosie, en total felträff.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar