måndag 28 oktober 2013

Alla helgons dag & Halloween

Den här veckan tänkte vi ha tema Alla helgons dag och Halloween här på Blandad Konfekt. Varje dag kommer du att hitta något med anknytning till dessa två helgdagar. Hoppas du du får lika roligt som vi!

I dagens svenska almanacka finns helgdagen Alla helgons dag, och det är en dag för att minnas de som dött. Dagen infaller alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Alla helgons dag har ett katolskt ursprung och inom katolicismen firar man den 1 november Allhelgonadagen och 2 november Alla själars dag. Dagen innan, 31 oktober, kallas Allhelgonaafton (All hallows' eve).

I Sverige kan Alla helgons dag spåras tillbaka till slutet av 1100-talet. Dagen försvann som helgdag ur almanackan 1772 och återinfördes 1953. Traditionen att tända ljus på kyrkogården växte sig stark i Sverige efter andra världskriget, och är kanske det som idag förknippar starkast med Alla helgons dag.

(Foto av: Pelle Sten)
Från det engelska namnet för Allhelgonaafton, All hallows' eve, kommer Halloween. Denna idag amerikanska högtid, kom till USA med irländska invandrare på 1800-talet. Idag är helgdagen djupt rotad i USA och har också tagits över av flera andra västerländska länder. Oavsett vad dagen innebar från början, är den idag i mångt och mycket en barnens högtid. Det som vi idag mest förknippar med Halloween är nog "Trick or treat" och pumpor.

(Foto av: Jeremy Sietz)
Det finns många roliga sidor på nätet med Halloween och pumpor. Vill du läsa på om olika sorters pumpor, kan du göra det här. Letar du efter recept på pajer, kakor, godis och annat mumsigt finns det många sidor att välja på. Här är två svenska receptsidor och en engelsk.

Halloween parties, av Lori Hellander

Vill du veta hur man skär ut en egen pumplykta, kan du hitta instruktioner på de här två sidorna. Och vill du se riktigt extrema pumplyktor, rekommenderar jag ett besök på den här engelska sidan.


/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar