fredag 21 december 2012

Sörmlandsrummets rariteter

Nu lyfter vi fram en av rariteterna i en monter i sörmlandsrummet. Först ut är boken Syner och röster ur det fördolda, där två författare har samlat in och skrivit ned spökhistorier. I montern finns det lite fakta att läsa om boken och dess författare, men vill du få lite mer kött på benen finns det två utdrag ur boken som du som besökare gärna får slå dig ned och läsa. Vi kommer från och med nu att kontinuerligt lyfta fram olika rariteter som finns i samlingarna, men som är för sköra för att ha framme som vanliga biblioteksböcker. Så välkomna till sörmlandsrummet och fördjupa er i den sörmländska kulturskatten!

 /Ellen

Jul och domedag


Här kommer två spellistor: Vi börjar med en lista på några märkligt bortglömda jul/vinterlåtar:

Alexander O'Neal: Sleighride
Gheorge Zhamfir: The lonely shepherd
Paul Simon: Getting ready for christmas day
Spike Jones: Rudolph, the rednosed reindeer
Mauro Scocco: Blå jul
Tony Ferrino: Bigamy at christmas
Kate Bush: 50 words for snow
Ella Fitzgerald. Santa Claus got stuck in my chimney
Bing Crosby: The World of winter
Jethro Tull: Skating away (on the thin ice on the new day)
Scott Walker: Winter night

I värsta fall blir det ju vare sig jul eller nyår om domedagsprofeterna får rätt. Bloggen tar i alla fall uppehåll under årsskiftet och önskar gott slut. Vi avslutar med några tips på lämpliga domedagslåtar:

REM: It's the end of the world as we know it
Skeeter Davis:The end of the world
Hollies: The Very last day
Siouxsie and the banshees: Cities in dust
The the: Armageddon days are here (again)
Talking heads: Road to nowhere
Talk talk: After the flood
Chris Rea: The road to hell
Ultravox: Hiroshima mon amour
Lars Ekborg: Vi går tillsammans den dagen det är slut

/Krister




torsdag 20 december 2012

Kliv in i mitt snöiga vemod

Utanför fönstret är det snöigt landskap. Den här tiden på året blir jag lätt lite nostalgisk. Särskilt när det är snöigt och vintervitt. Därför delar jag med mig av min snöiga låtlista:


Kom förbi och säg hej på lördag! Kulturhuset Ängeln har öppet som vanligt mellan 11:00 och 14:00. Kanske ses vi då!

/Victoria

måndag 17 december 2012

Utredningen

Ibland på biblioteket är det som julafton, födelsedag och lottovinst på en och samma gång, i alla fall för mig… Det är när jag i min hand får en bok som jag har väntat och längtat och suktat efter i evinnerliga tider (eller i alla fall ett par veckor). Senast detta hände var för bara en vecka sedan. Då kom nämligen Philippe Claudels nya bok Utredningen.



Jag har talat lyriskt om författarens tidigare böcker (Grå själar, Brodecks rapport och Monsieur Linh och den lilla flickan) och blev jätteglad när jag upptäckte att det äntligen fanns en ny bok att sätta tänderna i.

Utredningen börjar med att Utredaren kliver av tåget i Staden. Han är ditskickad av Byråchefen för att göra en utredning av Företaget. Flera anställda har tagit livet av sig och nu vill Byrån veta varför. Vädret är uselt och ingen möter Utredaren vid stationen. Efter flera förvirrade timmar lyckas han ta sig till Företagets entré men blir inte insläppt, han kommit alldeles för sent och måste komma tillbaka imorgon. Men vart ska han ta vägen? Klockan är mycket och hinner bli ännu mer innan han dyngsur hittar fram till Hoppets Hotell. Motsträvigt blir Utredaren insläppt på hotellet, som inte visar sig likna något annat hotell Utredaren någonsin stött på. Utmattad somnar Utredaren och hoppas att nästa dag ska bli bättre. Men det blir den inte. Istället blir allting långsamt allt värre och mer obegripligt.

Utredningen är ingen tjock bok och den är inte svårläst. Men det infann sig snabbt ett diffust obehag som blev starkare och starkare ju längre in i boken jag kom. Historien utvecklas till en alltmer absurd mardröm utan någon som helst logik för huvudpersonen.

Philippe Claudels tema med att lämna sin vanliga trygga miljö och tvingas till en helt främmande, är starkt närvarande även i Utredningen. Det är både fascinerande och skrämmande läsning. Men det är också bra, riktigt bra.

/Marie

fredag 14 december 2012

Mörk dag för naturvård (?)


I skrivande stund är inte det slutgiltiga beslutet taget, men mycket tyder på att bokverket Nationalnyckeln läggs ner enligt beslut under dagen. Vad gäller utgivningen har  ungefär en tredje/fjärdedel av de tänkta banden kommit. Men flera andra är på planeringsstadiet och överhuvudtaget har ett enormt jobb gjorts för att samla in fakta, hitta nya arter och ta fram all upptänklig information inom ramen för Svenska artprojektet, information som gemene man fått ta del av. Folkbildningstanken har varit stark i projektet. Miljöintresset och kunskapen om miljön dalar och verket har varit ett sätt att motverka detta. Biologisk mångfald står lågt i kurs hos sveriges regering. Trots att man ganska nyligen aviserat en storsatsning på forskning går detta beslut stick i stäv. Och vad värre är verkar det göras på felaktiga grunder. Den enmansutredning som sett över projektet har uppenbarligen inte varit objektiv utan har velat se en nedläggning redan från början. Protester och sakliga motargument har inte bitit. Man har hävdad att statens kostnader blir för höga på ett bokverk som faktiskt bär sig själv vad gäller utgivningskostnader. Vi får hoppas att det inte blir något beslut om nedläggning utan att det blir möjlighet att i framtiden skriva om nya delar. Men som sagt, i nuläget ser det ut att bli lättare att skriva om Jas-plan.

/Krister

fredag 7 december 2012

Finland 95år


Igår, 6 december firade Finland 95 år som fri stat. Det var 1917 som man förklarade sig självständigt gentemot Ryssland och dagen firas som vanligt med diverse festligheter.

I litteraturen har författare med anknytning till Finland satt djupa spår. Runeberg kom med Fänrik Ståls sägner, Tove Jansson mejslade fram mumintrollen och Väinö Linnas Okänd soldat räknas som en av de viktigaste och mest realistiska skildringarna av det finska forsättningskriget 1941-44.
Även flera nutida författare är väldigt lästa i Sverige inom flera olika genrer; Merete Mazzarella, Arto Paasilinna, Monika Fagerholm, Fredrik Lång, Kari Hotakainen...

Var hittar man då dessa hos oss? För att läsa romaner på svenska av ovanstående författare: Hce
Vill man däremot läsa om Finlands litteratur: Gub; Geografi & historia: Ndd resp. Kdd; ; lära sig det finska språket: Fub. Eller helt enkelt bara läsa böcker på originalspråket: Hub. Men mer information hittas i vår katalog

/Krister


tisdag 4 december 2012

Kommunmässa

Du har väl inte missat att det är Kommunkoncernmässa den här veckan? Kommunen har över 3000 anställda och torsdag-fredag visar vi upp våra olika verksamheter.


Det är ett par nyheter i årets upplaga av mässan; för det första så håller mässan inte till i Duveholmshallen. Vi ville göra mässan mer lättillgänglig och valde istället att ha den i Kulturhuset Ängeln, dvs här på biblioteket.

För det andra är det en event/händelse-baserad mässa. Det innebär att verksamheterna visar upp sig genom att göra olika saker i huset, och inte bara har en monter med statisk text. Det gör att det kommer att hända massor av spännade saker under dessa två dagar och DU är hjärtligt välkommen hit!

Programmet håller på att spikas och kommer snart att finnas tillgängligt både i pappersform och på webben.

Välkommen!

/Marie