onsdag 25 mars 2015

Snabbare än blixten

De flesta som känner mig, kan intyga att jag inte är särskilt sportig av mig. I alla fall inte när det gäller att utöva sport. Men att titta på, särskilt friidrott, det är roligt! Tittar man på internationell friidrott är det nästan omöjligt att inte ha stött på Usain Bolt.

Snabbare än blixten. Min själbiografi, av Usain Bolt
 Bolt föddes på Jamaica 1986. Hans uppväxt var inte fattig, men extra pengar fanns inte. Föräldrarna arbetade hårt  och Bolts pappa försökte tidigt installera samma arbetsmoral i sin son, som han själv hade. Bolt var dock sin mammas ögonsten och hon lät honom komma undan med en del.

Egentligen var Bolt intresserad av kricket, men blev övertalad/mutad av en lärare när Bolt gick på mellanstadiet, att tävla i löpgrenar. Bolt visade talang och fick stipendium till en privatskola med löpprogram. Där sattes han att träna både 200 meter som han gillade och 400 meter som han avskydde. Hela träningen höll så småningom på att gå överstyr, när Bolt fick en tränare som inte förstod hur Bolts reagerade på träning. Det var så Bolt så småningom hamnade hos tränaren Glen Mills, vilket var en perfekt kombination.

I boken lotsar Bolt läsaren genom tävlingar och världsrekord, men också det jobb som ligger bakom framgångarna. Det är ingen djupanalys av människan Usain Bolt,men det är trevlig läsning om en charmig idrottsstjärna.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar