onsdag 27 februari 2013

Vi minns August Kullberg!


Idag, onsdag, är det 100 år sedan August Kullberg avled. August Kullberg var en driftig entreprenör och kommunalman och anses vara en av de personer som starkt bidrog till att Katrineholms stad växte fram.

Vid ett enkelt evenemang uppmärksammar Viadidakt och Kultur- och turismförvaltningen i Katrineholm August Kullbergs minne.

Läs mer om August Kullberg på http://www.katrineholm.se/kullberg

Program:
kl. 11.00 Samling vid August Kullbergs byst i Järnvägsparken med kort tal och kransläggning.

Därefter visas delar av Kullbergska huset samt det nya museirummet på plan 1. Kultur- och turismnämndens ordförande Cecilia Björk berättar om hur man skapat rummet och om dess innehåll.


ur Katalog å maskiner redskap för jordbruket utgiven av Kullberg & Co. A.-B. 1926.

Hinner man inte vara med på evenemanget kan man alltid besöka Sörmlandssamlingen på Kulturhuset Ängeln och titta i Katalog å maskiner redskap för jordbruket utgiven av Kullberg & Co. A.-B. 1926. katalogen är inte till utlån, man får slå sig ner och bläddra på plats och det är alldeles fantastiskt hur många intrikata maskiner Kullbergs företag hade att erbjuda.

/Laine

tisdag 26 februari 2013

Uppgradering

(Foto av lunchtimemama)

Idag tisdag och imorgon onsdag, uppgraderar vi bibliotekssystemet. Det inebär att du inte kan söka, låna om eller resevera böcker under dessa dagar. Du kan heller inte boka eller använda våra datorer. Vi hoppas du har överseende med detta.

/Marie

fredag 22 februari 2013

Civilisation



Genom årtiderna har ett antal civilisationer kommit och gått. Varje stormaktstid når till sist ett slut och ersätts av något annat. Vill man ha en översikt över historiens samhällen finns ett flertal bra böcker. Nyutkommen är nu den 9e upplagan av A History of world societies, skriven av ett flertal  olika författare. Detta är som sagt en översikt, men en mycket omfattande översikt på nästan 1100 sidor som är lämplig både för egen läsning och som lärobok på t.ex. gymnasiet. Kartor, bilder, utvecklandet av olika redskap, odling m.m. finns här; civilisation för civilisation. Även berömda härskare tas med för en ingående översikt. Boken sträcker sig ända fram till våra dagar och vårt moderna samhälle.

Jared Diamonds bok Undergång: civilisationernas uppgång eller fall (Collapse, 2005)  går istället in på djupet på ett antal samhällen och försöker hitta förklaringarna till varför undergången kom. Den blomstrande kulturen på Påskön föll ihop i takt med att skogarna försvann; Folkmordet i Rwanda förklaras  bl.a. med överbefolkningen och bristen på livsutrymme. Och varför försvann en kultur på Grönland?- svaret finns också här. En mycket läsvärd bok som ser de större sambanden mellan natur, och folk. Boken blir en slags naturlig fortsättning på läroboken ovan.

/Krister

torsdag 21 februari 2013

Årsskrifternas tid är här!


Nu börjar det ramla in årsskrifter från traktens hembygdsföreningar! Näshulta hembygdsförening är en av dem som är först ut i  år och som vanligt är det en blandning av förr och nu i skrifterna.  Det "gamla" tycker jag personligen är mest intressant som till exempel Ulla Petterssons minnen av ungdomen. Hon är inte mindre än 101 år. Man kan också få veta lite om Stordunds-Rickards och Sjöstu-Kalles liv och leverne. Den som är mer intresserad av nutida ämnen kan få veta en hel del om vindkraft och biobränslen. Årsskrifterna hittar man i bibliotekets sörmlandssamling.
/Laine

onsdag 13 februari 2013

Hjärtat klappar för böcker


Imorgon är det Alla hjärtans dag och finns det något som värmer mitt hjärta, så är det nya böcker av en favoritförfattare. Därför blickade jag framåt i bokutgivningen och till min stora glädje är det inte mindre än fem sådana efterlängtade böcker på gång till biblioteket!




#1 Svarta korpar över Villette, av Ingrid Hedström











#2 Den grymmaste månaden, av Louise Penny










#3 The boy in the snow, av Melanie McGrath










#4 Breakdown, av Sara Paretsky










#5 Leaving everything most loved, av Jacqueline Winspear







Nu är det bara att vänta och vänta och vänta....

/Marie

fredag 8 februari 2013

Om möjlig välfärd


En nyutkommen bok i ämnet miljö vill visa på hur man kan ha välfärd inom vad som är hållbart inom planetens gränser. Det handlar om Vår tid på jorden: välfärd inom planetens hållbara gränser av världsfotografen Mattias Klum och Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience centre inom Stockholms universitet. Man påvisar det vackra som korallrev, bergsvyer m.m. Vi får se det skrämmande; t.ex. en bild på djur som fallit offer för bushmeat-handeln i Centralafrika, eller förödelsen i samband med palmoljeplantager. Vi får bilder av möjliga framtidsscenarier.  Det handlar om nuläge, vad vi kan göra för att undvika katastrof  och lösningar för ett gott liv även i framtiden. En mycket läsvärd, skrämmande men samtidigt hoppfull och rikt illustrerad praktbok.

/Krister

tisdag 5 februari 2013

Nyinkommet


Här är ett axplock av vad biblioteket köpte under januari månad:









Ryssar är såna som gillar björkar, av Olga Grjasnowa










September, av Kristoffer Leandoer










När samhället träder in: barn, föräldrar och barnavård










Att platsa i en skola för alla, av Eva Hjörne och Roger Säljö










Effektiv visuell kommunikation, av Bo Bergström










Makens skönhet: en fiktiv essä i 29 tangos, av Anne Carson










Fasaden som rämnade, av Anna Rodell Dahlberg










Tänka, snabbt och långsamt, av Daniel Kahneman










Frisk av mat, av Mats Lindgren










Magikerna, av Lev Grossman


/Marie