tisdag 27 augusti 2013

Höstprogram

Du har väl sett att höstens program på Kulturhuset Ängeln har kommit?


Nytt för den här gången är att även Perrongen i Lokstallarna har med sitt program. Du kan titta på hela programmet och skriva ut det som en pdf här.

Det finns många godsaker att se fram emot under hösten, bland annat författarfrukost med Bengt Göransson, föreläsningen om "Våra gatunamns historia" med Mats Wahlberg, slöjdträffar med Hemslöjdsföreningen Sörmland, Kulturnatt (detaljerat program kommer senare), musikcafé med Kulturskolan, dansföreställningen "I hit the ground running" med Scenkonst Sörmland och utställningen Unfinished Symphony I I av Frode Gundorf Nielsen.

Välkommen till oss!

/Marie

fredag 23 augusti 2013

Världsarv


 

Nyligen kunde man i the Guardian läsa att Ecuadors president; Rafael Correa, tillåtit oljeborrning i delar av nationalparken Yasuni. Detta efter att han i ett försök att samla in pengar för skydd av parken misslyckats med att få in mer än en bråkdel. Beslutet har mötts av stora protester, både från de indianstammar som lever i området och andra. 70 % av Ecuadors befolkning lär dessutom vara emot borrningen.

Denna nationalpark är en av världens rikaste miljöer vad gäller djur & växtarter, och räknas som ett världsarv. Genom det borde skyddet vara ganska starkt. Världsarv utses av FN-organet UNESCO och
ska vara kultur & naturvärden som är så unika och viktiga att de ska bevaras för all framtid. En del böcker har också getts ut om dessa världsarv. 2012 kom Peter Hannebergs Världsarv: människans mästerverk- ett praktverk som främst tar upp kulturbärande världsarv. arkitektur är det dominerande men även sådant som Laponia eller fågelön St Kilda får plats.


Claes Grundsten Världsarv: naturens mästerverk (2000) tar istället upp de naturområden som räknas in i listan. Också det är en fin, rikt illustrerad bok som påvisar många spännande naturområden runt om i världen. Förutom dessa har vi också flera böcker som behandlar världsarven i Sverige och norden. Leif Anker Världsarv i Sverige (2003) & Världsarv i Norden (1997) samt Hans Anderson Arvet, Laponia, Lapplands världsarv (2005) bör också nämnas som utmärkta böcker i sammanhanget.

/Krister


fredag 16 augusti 2013

En drömnovell


Förlaget Novellix har en serie med noveller som valts ur världshistorien. Nyligen kom en läsvärd och egendomlig historia om drömmar och arbete: Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath. Berättarjaget arbetar på en psykiatrisk klinik där hon registrerar drömmar.  Hon beskriver nogrannt de världar hon möter och väver även in sina egna drömmar. En återkommande person som står på det "godas" sida är Johnny Panic- han som även skapar drömmar.

Plaths litteratur handlade ofta om depression och psykisk ohälsa. Den här, ganska mörka, novellen skrevs efter att författaren jobbat på ett arkiv för mentalsjuka.

/Krister

torsdag 1 augusti 2013

Kräftdags

Idag är det den 1 augusti och för många är det starten på en tradition; kräftfiske! Förr var det nämligen förbud att fiska kräftor mellan november och 7 augusti, och starten för kräftfisket gick kl 17.00. 1982 ändrades det till första onsdagen i augusti kl 17.00 och 1994 togs förbudet mot kräftfiske bort helt och hållet.
(Foto av Dragon187)
Idag är det upp till varje fiskevårdsområde att bestämma perioden för kräftfiske, det är också de som säljer det fiskekort man behöver. Det är bara markägare med eget vatten som kan fiska utan fiskekort. Men traditionen att kräftfisket startar i augusti håller i sig och t.ex. där min pappa fiskar, startat säsongen 1 augusti kl 17.00. Pappa lägger alltid i ett par burar på premiären, för att kolla läget så att säga. Sen fiskar mina föräldrar ett antal gånger innan sista september.

Själv äter jag inte de små djuren, men jag har förstått att de är riktigt mumsiga. Tillagningssätten är många (mamma har t.ex. öl i spadet) och på webben finns många tips, här är bara några: 1, 23 och 4. Min kollega Laine hälsar att detta recept på kräftpaj med dill och västerbottensost är riktigt gott (men ta inte så mycket salt till pajdegen).

(Foto av Per Pettersson)
Här på biblioteket kan du låna böcker om traditionen kräftskiva, hitta recept att använda eller läsa om kräftdjuren.

/Marie