måndag 29 augusti 2011

En handklapp för Vitryssland

Redan på valkvällen i december 2010 demonstrerades det på gatorna i Minsk i protest mot valfusket i det vitryska presidentvalet där Lukasjenko återigen omvaldes. Sedan dess har manifestationerna varit återkommande och Lukasjenko har försökt utmåla de protesterande som huliganer och banditer. För att motbevisa dessa påstående har demonstranter samlats på torg runtom i landet och förutom att klappa sina händer har de varit alldeles tysta. 

När demonstranter i Vitryssland handklappat för att visa sitt missnöje och protestera mot de orättvisor och brott mot mänskliga rättigheter som präglar landet har demonstranter i Sverige genomfört solidaritetsaktioner. I Vitryssland har situationen dock kantats av massarresteringar och kränkningar. Det är illa ställt med de mänskliga rättigheterna och regimkritiker såväl som journalister och människorättsaktivister riskerar sin frihet.

"Det känns onekligen som en ödets ironi att människor som kämpar för andras rättigheter själva löper så stor risk att råka illa ut" står i det inledande avsnittet till antologin Brännpunkter öst Mänskliga rättigheter i de forna Sovjetrepublikerna från 2007 som är sammanställd av Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. En av de medverkande skribenterna i antologin är Ales Bjaljatski som leder en av de viktigaste människorättsorganisationerna i Vitryssland. På sensommaren i år greps han vilket med bitter smak illustrerar just den ironin.

Bjaljatski skriver personligt och klarsynt om drivkraften och uppoffringarna. Det handlar både om hur hans arbete med mänskliga rättigheter har förändrat och påverkat honom som människa. Men det ger också en mera generell bild av situationen och utvecklingen i Vitryssland. Det känns både aktuellt och viktigt att läsa.

Antologin i sin helhet är lättläst men samtidigt påtaglig. Den där tunga känslan är oundviklig när Tjetjenienkriget, kvinnomisshandel i Moldavien, HIV-smittade narkomaner i Ukraina och censur i Vitryssland betas av. Men förtryck och kränkningar synliggörs i skenet av människor som aktivt arbetar för att förändra och förbättra respekten för mänskliga rättigheter. På samma gång som texterna ger konkret inblick i människorättssituationer glöder de av engagemang och mod. Jag tycker det är läsvärt och tänkvärt i bra format.

/Victoria

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar