fredag 19 mars 2010

Nyligen har det kommit ut en bok på temat böcker om böcker. Andrew Taylor tar i sin bok Böcker som förändrade världen upp de, enligt honom, 50 viktigaste böckerna. Till skillnad från många andra som valt att presentera en inofficiell lista över världslitteraturen, så ser Taylor längre än till bara skönlitteraturen. Här hittar vi t.ex Ordbok över engelska språket av Samuel Johnson från 1775, Atlas av Gerardus Mercator, vilken var en viktig milstolpe inom geografiämnet, när den kom ut 1585-95; och inte minst Telefonkatalogen som kanske är den allra mest lästa boken som överhuvudtaget gjorts. Författaren lägger inte någon egentlig vikt vid böckernas kvalitet utan det är betydelsen för historien, religionen och samhället som valet grundas på.














I motsats till denna bok kan ställas Harold Blooms Den västerländska kanon (2000) och Hur du skall läsa och varför (2001), vilka båda fokuserar totalt på skönlitteraturen i historien.Bloom lägger dessutom in mer egna värderingar för att försöka förklara varför vi ska läsa och varför vissa böcker är att föredra.
Som komplement till dessa böcker finns en del skrivet som berättar och sammanfattar innehållet i olika bokverk. Bland de bästa av dessa finns Berömda böcker: en litterär uppslagsbok (2002) som har många korta, bra referat på diverse klassiker

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar