fredag 31 maj 2013

Resor


Det kanske största förlaget av resehandböcker firar 40 år i år. Lonely planet täcker i nuläget alla delar av världen med detaljerade, informativa böcker, som förutom beskrivningar av städer och andra områden även brukar ha en rejäl "directory" med allehanda tips, en enklare reseparlör(över bl.a. maträtter), faror, hälsorisker m.m. Ny upplagor kommer för det mesta med ganska kort mellanrum, vilket är bra då många uppgifter snabbt blir inaktuella.

Bland bibliotekets nyinkomna titlar i serien märs Indonesia, Iceland, Belgium & Luxemburg samt Romania & Bulgaria

/Krister

torsdag 30 maj 2013

Björksund - en levande historia


Björksund ligger vid Sibofjärden NO om Nyköping i Tystberga socken i Nyköpings kommun. 2010 kom boken med samma namn, något som jag missade helt och hållet. Som tur är finns det besökare här på biblioteket som kommer med tips och det är anledningen till att denna fantastiska bok nu finns på biblioteket. Trakten var bebyggd på järnåldern och har alltså en lång historia bakåt i tiden. Godset har ärvts i rakt nedstigande led i hela 17 generationer om man utgår från de ursprungliga fastigheter som Bo Jonsson Grip lämnade efter sig 1386. Man får följa inte bara godsherrarna utan också de som har arbetat här. Det har blivit en fantastiskt spännande historia som inte blir sämre av de vackra illustrationerna och fotografierna. Ett riktigt praktverk som räcker länge! Man får genast lust att åka dit och se sig omkring i omgivningarna.

/Laine

onsdag 29 maj 2013

Rubbernecker

Jag älskar Belinda Bauers böcker (trilogin Mörk jord, Skuggsida, Ni älskar dem inte) och har ivrigt väntat på hennes nästa bok. Gissa om jag blev glad när jag såg Rubbernecker på hyllan!



Rubbernecker handlar om en ung man vid namn Patrick Fort. Patrick Fort har, till sin mammas stora förtvivlan, aldrig varit som alla andra. Redan som liten avskydde han högljudda miljöer, ville varken ha kroppskontakt eller ögonkontakt och ville till varje pris ha ordning och reda. Aspergers sa läkarna till slut, inte normal sa Patricks mamma. Den ende som verkade nå fram till Patrik var hans pappa, men han dog tyvärr i en bilolycka när Patrick var åtta år gammal. Efter det blev Patrick fascinerad av döden och döda ting.

Nu är Patrick en ung man och har sökt till en anatomikurs vid universitetet. Mamma är orolig för Patricks nyväckta intresse för döden, Patrick vill bara en gång för alla veta vad som händer när någon dör. Men kroppen som Patricks grupp dissikerar döljer en hemlighet. Problemet är att ingen utom Patrick verkar förstå detta och vem lyssnar på en socialt besvärlig person med Asperger, som aldrig beter sig som alla andra?

Bauer är en skicklig historieberättare och hennes karaktärer blir snabbt levande för mig som läsare. Historien hon berättar innehåller också flera överraskningar, vilket håller mig på helspänn.

/Marie

fredag 24 maj 2013

Medicinskt


Intresserad av medicinhistoria? Vill du få en översikt? Känner du kanske samtidigt att det tar emot att läsa långa texter från medeltiden och framåt? Då har vi en bok för dig. En kortfattad lärobok som just kommit ut och som komprimerar medicinhistoria av vikt från olika kulturer och delar av världen. Uppdelad efter ämnesområden såsom kirurgi, psykiatri och infektionssjukdomar utgör Medicinens historia: en koncentrerad, aktuell översikt från forntid till framtid(2013) av Hans-Inge Peterson  en intressant introduktion till ämnet.

/Krister

onsdag 22 maj 2013

En natt på biblioteket

Har du någonsin funderat på vad som händer på bibliotket när alla har gått hem? Ibland när jag kommer hit på morgonen hittar jag böcker liggande på udda ställen och undrar, 'Hur hamnade den boken där?'. Och nu har jag svaret! Titta själv på den inspelningen, så får du se:



 Filmen är gjord av Madelene och Camilla (som arbetar på Kulturhuset Ängeln).

/Marie

fredag 17 maj 2013

En stor tecknare


Tintin har verkligen varit i ropet senaste åren; i diskrimineringsdebatter; som ämne i tv-frågesporten Fantasterna, och i samband med jubiléer. Hergé (Georges Remi) föddes 1907 och började i mitten på 20-talet göra serier för dagstidningen Le XXème siècle. Första tintinserien- Tintin i Sovjet- började 1929 publiceras i Belgien i Le Petit Vingtième. 1930 kom den så till Frankrike och tidningen Coeurs vaillants där senare alster också skulle tryckas. På den vägen är det. Ca 25 album kom på svenska och faktaböcker har skrivits i ämnet. En av de bästa böckerna om Hergés verk tar inte bara upp alla Tintin-album och figurer, utan även hans andra serier, filmer och plagiat. Hergé: Boken om Tintin och hans skapare av Benoit Peeters kom 1984 och är rikt illustrerad med bl.a. bilder på många original- omslag.

Men mycket har hänt sedan 1984. 2008 kom Hergés äventyr av José-Louis Bocquet & Jean-Luc Fromental ut som tecknad serie. Det är ingen år-för-år-kronologi utan tar fasta på vissa år  och vissa händelser i  tecknarens liv och avslutar 1983 med hans bortgång.  Sista decenniet har det även släppts en del (ibland ganska grova) parodier på Tintin i serieform. Här märks bl.a Charles Callico & Huarts bokserie, med titlar som Tintin i Paris (1993).  Det finns hyllningsalbum från andra tecknare- där det främsta kanske är Tintin och de fyrtio tecknarna (1989) där flera europeiska stortecknare gjort specialvarianter. Vi lär få höra mycket om denne serietcknare även i framtiden.

/Krister

onsdag 15 maj 2013

Bokbytardag

Imorgon, den 16 maj, är det dags för Stora  Bokbytardagen igen!



På biblioteket kommer vi att ha en stor orange tunna som du kan lämna dina böcker i och plocka med dig en annan. Passa på att hitta något nytt att läsa!

/Marie

måndag 6 maj 2013

Vi dricker te och lär oss e



Vi dricker te och lär oss e


7 maj – 20 juni

Utställningen Vi dricker te och lär oss e kommer från Livstycket, ett Kunskaps- och Designcenter i Stockholmsförorten Tensta.

Deltagarna i Livstycket är kvinnor från hela världen, som ofta saknar utbildning, är analfabeter och har haft svårt att komma in i det svenska samhället. På Livstycket får de en möjlighet att lära sig svenska genom kreativ verksamhet och teoretisk undervisning.

Ur denna verksamhet och 16 kvinnors resa till att kunna läsa, skapades boken Vi dricker te och lär oss e, en läsebok. Detta läsprojekt presenteras i en utställning som rest runt till flera platser i Sverige och nu kommer till Katrineholm.

Vid invigningen kommer ett stort antal kvinnor från Livstycket att delta. Då finns chansen att själv prata med dem och höra deras erfarenheter och berättelser.

I samband med utställningen kommer man på biblioteket att själv kunna pröva på några olika kreativa verksamheter/hantverk. Vid två tillfällen kommer man också att kunna lyssna på historier, sagor och skrock på lätt svenska.

Vernissage med deltagare från Livstycket tisdag den 7 maj kl 11

Välkommen!

/Marie

fredag 3 maj 2013

Det medeltida Stocholm är här!


I serien av böcker om det medeltida Sverige har nu ”Det medeltida Stockholm” kommit. Boken är en bred presentation av Stockholms medeltid där författaren Elisabeth Regner på ett utmärkt sätt försöker fånga stadens komplexa historia.
Det intressanta med Stockholm är, att det i förhållande till många andra medeltida städer, bedrivs förhållandevis lite övergripande arkeologisk forskning om stadens utveckling. Författaren konstaterar att det fortfarande finns en mängd obesvarade frågor kring Stockholm som konkreta spår av stadsmuren och slottets kastal.
(En kastal är en tornliknande försvarsbyggnad i sten uppförd under medeltiden)

Titta också på böckerna i samma serie om Västergötland, Östergötland; Småland, Gotland, Uppland och Sörmland. De fungerar jättebra som guideböcker till sommarens utflykter.

P-O