fredag 31 oktober 2014

Vassa pennor


Sverige har haft en hel del ordekvilibrister och skarpa kåsörer genom åren. Numer är det kanske så att mycket av deras böcker skuffats undan, hamnat i källarvalv eller helt enkelt försvunnit från biblioteken.  Ta Torsten Ehrenmark t.ex. Han var journalist och mellan 1955-61 London- korrespondent för Aftonbladet. Under mer än 30 år kom det nästan en bok om året från honom. I dessa böcker skrev han fyndiga kåserier. Under många år var han dessutom med i radions sommarprogram. Han gick bort 1985. När jag kollade i gömmorna nu hade vi endast ett par verk av honom, bl.a: En av de aderton från 1984. Återutgivning tack!- så fler kan få njuta av hans humor.

Barbro Alving (BANG) verkar läsas lite mer. Vi har flera verk av henne i våra gömmor. Hon var bl.a. krigskorrespondent under andra världskriget, för att sedan bli pacifist Hon blev känd  som feminist ochför sitt civilkurage efter att ha publicerat boken Dagbok från Långholmen (1956). Hon är nog minst lika känd för sina kåserier i Vecko-journalen. Fram till mitten av 60-talet gavs de ut under pseudonymen käringen mot strömmen Dessa gavs ut i bokform under en 40-årsperiod. Precis som Torsten Ehrenmark var hon mycket produktiv och en träffsäker humorist. Hon gick bort 1987.

Det har skrivits några biografier om henne bl.a. Bang om Bang från 2009.

/Krister


onsdag 29 oktober 2014

Hanteringen av odöda

På fredag är det Halloween, på lördag är det Alla helgons dag och fredag, lördag och söndag är det Dia de Muertos. Vad kan då passa bättre än att läsa en bok om odöda? Det är flera år sedan jag läste John Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda, men det är fortfarande än favorit.


Sommaren har varit ovanligt varm och solig. I Stockholm stiger temperaturen och den här dagen ligger det som ett tryck över staden. Det känns nästan elektriskt i luften. Folk har huvudvärk och elektriska maskiner kan plötsligt inte stängas av. Trycket blir starkare och starkare, ljuden allt intensivare, tills plötsligt allt stängs av.

Då börjar nästa mardröm… På Karolinska sjukhuset vaknar de som avlidit. De är döda, men lever och de vill hem. Kaos följer och det blir värre när man upptäcker att alla som dött inom en två månaders period, har vaknat. Kyrkogårdarna måste gås igenom och grävas upp. Dessutom verkar det som samlade grupper av odöda, gör att de levande kan höra varandras tankar….

Tre olika levande personer får första hands upplevelser av det som händer, för hur ska man hantera de odöda?

Blir du nyfiken på vad som händer sedan med personerna i Hanteringen av odöda, finns det en fortsättning i boken Pappersväggar, läs gärna den också!

/Marie

onsdag 22 oktober 2014

Korttillverkning

Häromdagen fick jag plötsligt inspiration till årets julkortsdesign! Jag vet att ingen gör sina egna kort numera eller ens skickar papperskort längre i dessa elektroniska tider. Förutom jag då. Och jag vet att oktober inte ens är slut, men det börjar bli dags att införskaffa material. Jag tycker det är jätteroligt att pyssla med detta under ett par veckor och sedan skicka iväg dem och överraska nära och kära med mina alster.

Bland bibliotekets böcker kan man till exempel bläddra i

Kortboken, av Gitte Schou Hansen
 
Glada kort & andra roliga pappersprojekt, av Helene S. Lundberg

 
Scrapbooking, av Gill Alderbro

 
Karins syjunta, av Karin Holmberg

En fröjdefull jul, av Tone Merete Stenklöv

Trevlig tillverkning!

/Marie


onsdag 15 oktober 2014

Rör inte mitt mord!, av Lars Forsberg

Den blev läst i helgen, boken Rör inte mitt mord! av Lars Forsberg


och den var riktigt rolig!



Torsten Rexelius (T-Rex kallad) är om man frågar honom själv, Erikshamns – ja Sveriges vassaste brottsutredare. Torsten är chef för våldsroteln, men älskar att arbeta på fältet med spaningsuppdrag. I alla fall när det händer något, eller om pressen är där (han gör sig riktigt bra på bild!) eller innan de tråkiga teknikerna förstör allt. För T-Rex han behöver inte petitesser som tekniska bevis för att få fast de skyldiga, han klarar sig på sin magkänsla. Fast det där med teknisk bevisföring är ju något som blivit alltmer efterfrågat genom åren. Precis som en rad regler och protokoll och teknisk utrustning (som mobiltelefoner)… Fast det bara krånglar till saker i onödan. 

När rapport om ett mord kommer in till polisen beger sig Torsten glatt till platsen och utnämner sig själv till utredningsledare. Det här är precis vad han gillar; spaning, en massa möten att tala på och sin bild i tidningen! Den skyldige? Ja, jo, de ska nog hitta den också, men viktigare än så är att Torsten slipper tidsödande tråkigheter som vapentestet och att hans chef inte kan komma förbi kontoret och lägga sig i hur han arbetar. Perfekt!

Du vet hur man ibland kan skämmas på någon annans vägnar och helst bara vilja gömma sig under närmaste stol? Den känslan är genomgående i den här boken... För T-Rex han lever helt klart i sin egen lilla bubbla där han är största beundraren av sina egna färdigheter. Men roligt är det att läsa!

/Marie

onsdag 8 oktober 2014

Förvillande omslag

Jag har tidigare lånat hem en bok som heter Rör inte mitt mord!, av Lars Forsberg och tänkte läsa den i helgen.


Jag ska villigt erkänna att det var omslaget till boken som fångade min uppmärksamhet. Det gav mig intrycket av att historien inuti nog skulle vara ganska rolig. Så nu ligger den och väntar där hemma. I måndags visade min kollega Lisa en bok för mig och vid första snabbtitten trodde jag först att det var samma bok som jag hade hemma, fast vi har bara ett exemplar och hur hade det i så fall gått till?

 
Sen tänkte jag att det var en ny bok av samma författare, men det var det inte. Det här var Fem stjärnor för Färglösa, av Sölve Dahlgren. Den mänskliga hjärnan vill gärna hitta sammanhang i det den ser och gör kopplingar baserade på tidigare erfarenheter. Men det är inte alltid det blir rätt...Det visar sig att det är två olika författare på två olika förlag, men de har samma illustratör; Nils Olsson. Så det kan bli!

/Marie